0
Καλάθι αγορών
Δεν υπάρχουν προίόντα στο καλάθι σας.

Συνταγή για Πεντανόστιμο Πασχαλινό Τουρέκι!

Το τσουρέκι ως σημαντικό στοιχείο της Ελληνικής παράδοσης, συνδέεται με τοπικά ήθη και έθιμα και αποκτά μια μοναδική σημασία για όλους τους Έλληνες ιδίως την περίοδο του Πάσχα. Συγκεκριμένα το τσουρέκι συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί, ενώ το ζύμωμα σε σχήμα πλεξούδας συμβολίζει

την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 κιλά αλεύρι (robin hood)
  • 18 αυγά
  • 500 γρ φυτίνη
  • 2 φακ. μαχλέπι τριμμένο
  • 1 φακ. μαστίχα τριμμένη
  • 1200 γρ ζάχαρη
  • 1200 ml γάλα πλήρες
  • 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
  • 400 γρ. μαγια νωπή

Πώς το κάνουμε:

  1. Λιώνουμε την μαγιά στο μισό χλιαρό γάλα και ρίχνουμε και λίγο αλεύρι, μισό κιλό, το σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει 1 ώρα.
  2. Βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη όλο το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στη μέση.
  3. Εκεί βάζουμε την μαγιά, την μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα.
  4. Λιώνουμε την ζάχαρη στο υπόλοιπο χλιαρό γάλα και το ρίχνουμε στη μαγιά.
  5. Ανακατεύουμε κυκλικά απο μέσα προς τα έξω μέχρι η ζύμη μας να ''τραβήξει" όλο το αλεύρι.
  6. Στό τέλος, έχοντας λιώσει το βούτυρο και παίρνοντας 3 κ.σ το ρίχνουμε στη ζύμη.
  7. Το ρίχνουμε όλο και κάνοντας κυκλικές κινήσεις (απο έξω προς τα μέσα) ζυμώνουμε μέχρι να τραβήξει όλο το βούτυρο.
  8. Αφήνουμε να φουσκώσει (σε μια πιο μεγάλη λεκάνη) για 2 ώρες.
  9. Τα πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε, μετά τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20'.
  10. Τα αλείφουμε με αυγό (κρόκο+ λίγο γάλα).
  11. Ψήνουμε στους 170°C σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα.

 

Social Login

Φόρμα Εγγραφής