0
Καλάθι αγορών
Δεν υπάρχουν προίόντα στο καλάθι σας.

Μία κουταλιά ιστορίας: Τζορντάνο Μπρούνο

Σαν σήμερα, το 1593, οδηγήθηκε σε δίκη από το Βατικανό ο Ιταλός φιλόσοφος, μαθηματικός και αστρονόμος Τζορντάνο Μπρούνο.

Γεννημένος το 1548, στη Νόλα της Καμπανίας, το 1563 εισήλθε στο τάγμα των Δομινικανών.

Ο Μπρούνο υποστήριζε την απειρία του Σύμπαντος και το ηλιοκεντρικό μοντέλο. Θεωρούσε επίσης, πως η ενοποιός ουσία των πάντων είναι το Θείο, αλλά αρνιόταν τη θεϊκή υπόσταση του Ιησού. Πίστευε πως η θρησκεία ήταν μέσο καθοδήγησης των αμαθών.

Από το 1584 κι έπειτα,  ο Μπρούνο εγκατέλειψε την Αριστοτέλειο θεώρηση, για αυτήν του Κοπέρνικου, σύμφωνα με την οποία οι πλανήτες κινούνται γύρω από τον άξονά τους καθώς και γύρω από τον Ήλιο. Ο Μπρούνο μάλιστα προχώρησε τη θεωρία παραπέρα, εγκαταλείποντας την ιδέα του κέντρου : "Δεν υπάρχει κανένα άστρο στο κέντρο του σύμπαντος, διότι το σύμπαν εκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις με τον ίδιο τρόπο. Κάθε αστέρι είναι ένας ήλιος σαν το δικό μας, και γύρω από το καθένα από αυτά τα αστέρια περιστρέφονται άλλοι πλανήτες, αόρατοι στα μάτια μας, αλλά υπάρχουν."

Με αυτές τις πρωτοποριακές και ανατρεπτικές για την εποχή αντιλήψεις, ο Τζορντάνο Μπρούνο, θεωρήθηκε αιρετικός και μεταφέρθηκε στη Ρώμη το 1593, όπου έμεινε εγκάθειρκτος για επτά χρόνια. Αρνήθηκε να αποκηρύξει τις φιλοσοφικές του ιδέες και ως εκ τούτου, καταδικάστηκε σε θάνατο στην πυρά, από την Ιερά Εξέταση της Ρώμης, ποινή η οποία εκτελέστηκε 17 Φεβρουαρίου του 1600.

 

Social Login

Φόρμα Εγγραφής